StartUp - Autonom matbutik

Mataffärer har sett relativt likadana ut väldigt länge. Senast de ändrades radikalt var i USA då butikerna koncentrerades från flera små specialiserade butiker till en "allt under samma tak" upplevelse. Något man ser tydligt idag över hela världen då många större matvarubutiker erbjuder produkter såsom dammsugare, tv-apparater eller smink.
 
Mataffärernas uppdatering, 2.0 kom i takt med "självskanningskassorna". Här finns flera smarta lösningar hos matvarubutikerna för att minska belastningen på kassapersonalen och göra det smidigare för kunden.

Matbutik 3.0


Matbutik 3.0 är en butik utan kunder bland varorna. Här plockas alla varor av plocksystem (robotar) och flödet är automatiserat. Det finns flertalet fördelar med detta och här är några:

  • Varor kan förvaras på det sätt som ger längst hållbarhetstid - istället för det sätt som "ser mest lockande ut" för kunder.
  • Vi slipper onödiga inköp. Vi behöver inte bygga berg av apelsiner eller fylla hyllor för kunder. Vi köper in exakt så mycket vi behöver
  • Effektivare ytanvändning (varor kan staplas hur högt som helst, inga gångar behövs)
  • Mindre kundyta (högre personomsättning pga mindre tid i butiken)
  • Energisnålt - Inga öppna kylar/frysar, inte upplyst, inte uppvärmt i varudelen
Med (många) flera...

Alla dessa fördelar resulterar i att försäljningen av mat blir effektivare. Vi får mindre matsvinn, mindre tidskrävande för konsumenter och mindre energianvändning.

Välkomna till den nya matbutiksrevolutionen

Matbutik 3.0


Vår koncept butik i Linköping - Autonom matbutik 3.0