Matbutik 3.0 är en butik utan kunder bland varorna. Här plockas alla varor av plocksystem (robotar) och flödet är automatiserat. Det finns flertalet fördelar med detta och här är några:
- Varor kan förvaras på det sätt som ger längst hållbarhetstid - istället för det sätt som "ser mest lockande ut" för kunder.
- Vi slipper onödiga inköp. Vi behöver inte bygga berg av apelsiner eller fylla hyllor för kunder. Vi köper in exakt så mycket vi behöver
- Effektivare ytanvändning (varor kan staplas hur högt som helst, inga gångar behövs)
- Mindre kundyta (högre personomsättning pga mindre tid i butiken)
- Energisnålt - Inga öppna kylar/frysar, inte upplyst, inte uppvärmt i varudelen
Med (många) flera...
Alla dessa fördelar resulterar i att försäljningen av mat blir effektivare. Vi får mindre matsvinn, mindre tidskrävande för konsumenter och mindre energianvändning.
Välkomna till den nya matbutiksrevolutionen
Matbutik 3.0